TROLL A KONYHÁMBAN

TROLL A KONYHÁMBAN
Magyar és nemzetközi konyha és a mindennapjaink Norvégiában.

2012. június 2., szombat

Marokkói vöröslencse leves



Nagyon szeretjük a vöröslencsét is meg a lencsét is, gyakori vendég az asztalon. Ez a marokkói fűszeres leves is mindenkinek bejött, biztos fogom még készíteni, recept innen, mert a fűszeres ételeket kedveljük nagyon. Nekem ugyan nincs ilyen slow cooker-em, mint az eredeti receptben, simán fazékban főztem, lassú tűzön, ígyis remek lett.

Hozzávalók nálam:
2 ek. olaj
4 gerezd fokhagyma összenyomva
2 tk. őrölt koriander
1 tk. őrölt kömény
1 tk. kurkuma
1 tk. őrölt paprika (édes)
1/4 tk. őrölt fahéj (nem kell tőle félni, nem domináns az íze)
1 és 1/2 tk. só (ízlés szerint)
1/2 tk. őrölt bors
kb. másfél liter víz vagy zöldség alaplé
1 db. aprított paradicsom konzerv (vagy 20 dkg friss)
50 dkg vörös lencse
egy pici paprika vagy chili pehely
a tálaláshoz:
citromlé (ki ne hagyjátok!!!)
petrzselyem levél
tejföl (elmaradhat)

Egy nagy fazékban az olajon a fokhagymát és a fűszereket megpirítottam, folytonosan kevergetve és csak pár percig, majd rádobtam a leöblített lencsét, a vörös lencsét nem kell áztetni előtte. Nekem nem volt zöldség alaplevem, így csak vizet használtam és picit több sót tettem bele, meg 1 evőkanál bio ételízesítőt. Lefedve alacsony lángon főztem fél órát, majd a paradicsomkonzervet is hozzáadtam, a vizet pedig szükség szerint pótoltam. Lefedve még fél órát főztem, de tényleg alacsony lángon, a sütőbe is be lehet tenni alacsony hőfokra. Tálaláskor én tejfölt és citromlevet adtam hozzá, a citromlével valami isteni íze lesz, ki ne hagyjátok, ha megfőzitek. Szerintem nagyon finom leves, imádom az ilyeneket, főleg mikor hűvösebb az idő. A vörös lencsét pedig azért szeretem, mert nem kell áztatni és gyorsan megpuhul.

2012. június 1., péntek

Krumplis lángos variációk feltéttel, avagy a lángos pizza




Minden lángos közül nekem a krumplis a kedvencem, anyukám nagyon profi lángos sütő volt, mindenfélét sütött, imádtuk. Nagyon ritkán sütök lángost, ennek oka az olajban sütés, mert próbáltam ugyan ezt is sütőben, de az nem olyan. Töltött lángosokat szerettem volna, csak nem volt időm már rá, így gyorsan kisütöttem  és a tölteléknek szánt dolgokkal megpakoltam, mint egy kis mini pizza, óriás sikere volt, azt nondták legyen legközelebb is ilyen. Teljeskiőrlésű lisztből készült teljesen és így is tökéletes lett.

A lángos hozzávalói:
25 dkg főtt áttört krumpli (nálam maradék krumplipüré)
2 dl langyos tej (nálam a fele joghurt)
1 tk só (a krumplipüré is sós volt)
1 tk. méz
2-3 ek. oliva olaj
50-60 dkg teljeskiőrlésű liszt (közepesen lágy tésztához)
2 dkg élesztő (én szárítottat használtam)

Feltéthez:
pizzaszósz
gomba
póréhagyma
fokhagyma
kukorica
feta sajt
 mozzarella sajt

A mixer dagasztókarjával összedolgoztam a tésztát, a lisztet szükség szerint adagoltam hozzá, hogy ne legyen túl kemény a tészta. A tésztát a duplájára kelesztettem, majd kis gombócnyi adagokra osztottam és a kezemmel kinyújtottam, konyharuhával lefedve hagytam még kelni 15-20 percet, majd olajban kisütöttem őket. Maradék pizzaszószom volt azzal kentem meg a lángosokat és volt amelyikre pirított pórés gombás keveréket tettem, volt amelyikre kukoricát és feta sajtot vagy mozzarellát. A sütőben még ráolvaszottam a sajtot és forrón tálaltam. Nagyon finom lett mindegyik, nekem 10 darab lángos lett ebből a mennyiségből.

2012. május 31., csütörtök

Vaníliakrémben sült szedertorta, Blogkóstoló 3






A Blogkóstoló 3. fordulójában nekem Ildi blogja, a Tiffanylda üvegművek jutott, nagyon szeretem a blogját, meg őt is:) A gyönyörű üvegek mellett, a fantasztikus fotókkal illusztrált Barcelona sorozat mellett az unokáknak, a nagy családnak gyakran süt-főz és találhatók receptek is nála. Ezt a szedres tortát már akkor is kinéztem magamnak amikor feltette, de elfeledkeztem róla. Imádom a szedret is, meg az összes bogyós gyümölcsöt és hogy nem először készül ez nálunk, az biztos, irtó finom:) Ildi javaslatára én megnöveltem a töltelék mennyiségét, de nem minden hozzávalót,  a lisztet lecseréltem tönkölylisztre és mandulára, a cukrot édesítőre, ide az én verziómat írom le. Persze akinek van, az használhat nyírfacukrot is, az sokkal egészségesebb. 



Hozzávalók a tésztához:
16 dkg vaj
5 dkg cukornyi édesítő
24 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt és őrölt mandula keveréke
1 tk. sütőpor
1 tk. vanília esszencia
1 citrom reszelt héja
1 tojás sárgája

A töltelékhez:
4 dl tejszín
5 tojás sárgája
10 dkg cukornyi édesítő
4 dkg étkezési keményítő
1 ek. vanília esszencia
60 dkg szeder

A szederfényhez:
10 dkg szeder
5 dkg cukornyi édesítő
fél citrom leve
1 dl víz
1 dkg zselatin

A torta oldalára: (nálam ez kimaradt)
3-4 ek. baracklekvár
8 dkg pirított durvára tört mogyoró 

A tészta hozzávalóit gyorsan összedolgoztam és folpackba csomagolva betettem a hűtőbe fél órára. Majd egy tortaformát (nekem csak kapcsos van) kibéleltem a tésztával, én csak kézzel elnyomkodtam benne, megszurkáltam villával és 180 fokon 6-7 percig elősütöttem, majd hagytam hűlni. A töltelék hozzávalóit a szeder nélkül teljesen simára kevertem és elkezdtem melegíteni, folytonos keverés közben 40-50 fokosra melegítettem fel. A szedret, amit én elfelejtettem kiolvasztani, rátettem a tésztára és leöntöttem a vaníliás krémmel, a sütöben 180 fokon nekem 50 perc kellett, míg kész lett. De ez sütőtöl is függ, figyelni kell, ha a massza már nem lágy ,akkor jó. Amikor kihűlt, akkor elkészítettem a mázat a tetejére, a szedret leturmixoltam és leszűrtem, majd a többi hozzávalóval elkevertem és felmelegítettem, míg a zselatin felolvadt benne. Hagytam hűlni, majd a torta tetejére öntöttem és hagytam dermedni. Az oldalára én nem tettem lekvárt meg mogyorót, szerintem nem szükséges, de biztos úgy is finom. Amikor kész, forró vízbe mártott késsel szépen lehet szeletelni. Isteni finom, szerintem áfonyával is ki fogom próbálni, de más savanykás gyümölccsel is nagyon finom lehet. Ajánlom mindenkinek a tortát is, meg Ildi blogját, ha még nem jártatok nála, kukkantsatok be, most éppen szülinapi játék is van nála.



2012. május 30., szerda

Tigris vagy zsiráf kenyér, teljeskiőrlésű tönkölylisztből






Legalábbis az szeretett volna lenni, de nem igazán sikerült neki. Már nagyon régen ki szerettem volna próbálni ezt a kenyeret, Britanniában lehet kapni, azt mindig megcsodáltam, nos ez még csak nem is hasonlít rá:) Bármilyen kenyérrel el lehet készíteni, a mintázatot a tetejére kent rizslisztes massza adja, a recept innen, de én csak a fele mennyiséget készítettem, de elég a negyede is 1 kenyérre bőségesen. Nem tudom eltartható-e ez hűtőben pár napig, mert alig kell belőle és sajnálom kidobni. Ki fogom próbálni fehér kenyérrel is, szerintem azzal működik igazán. Egyébként nagyon ajánlom azoknak, akik szeretik a ropogós kenyérhéjat, ez extra ropogós. A kenyérrel nevezek Krinsz "Egészséghónap" nevű játékának utolsó fordulójára is.




Hozzávalók a kenyérhez:
20 dkg tönkölylisztes öregtészta
3, 5 dl langyos víz
5 dkg hántolatlan szemes búza (beáztatva éjszakára))
1 tk. méz
2 tk. só
5 dkg zabpehely
5 dkg vegyes magkeverék
kb. 50 dkg teljeskiőrlésű tönkölyliszt
2 dkg élesztő

A rizslisztes kenéshez :
1/4 tk. szárított élesztő
1/2 tk. cukor (barnacukor)
pici só
1/2 ek. szezámolaj
5 dkg rizsliszt
0,75 dl langyos víz

A kenyeret az öregtészta hozzáadásával bedagasztottam, 1 órát kelesztettem, majd lazán átgyúrtam és 10 perc pihentetés után megformáztam és sütőpapíros tepsire tettem.  A rizslisztes masszát összekevertem és egy kenőecsettel bekentem a kenyér felületét, a receptnél azt írja jó vastagon, én így tettem, de legközelebb nem fogok, elég csak vékonyan rákenni. Ezután hagytam megint kelni fél órát és 200 fokon légkeverésnél megsütöttem. Elég csalódott lettem, amiért nem lett olyan, mint kellene, viszont nagyon finom lett és egészséges is. Még a héten újra megpróbálom, addig ,amíg nem sikerül:)




Ajándékot is kaptam, megérkezett hozzám is Ibcsi ajándéka, ez a nagyon szép kis receptes könyv, Ibcsi játékára küldött receptjeink vannak benne. Nagyon kedves és egyedi ajándék, köszönöm szépen Ibcsi:)


2012. május 29., kedd

Online vacsoracsata döntő menü















Az online vacsoracsata döntőjéhez érkeztünk, amit Autumn, a Kutya és Konyha blog írója indított, ezúton is ezer köszönet a játék lebonyolításáért. A döntőben együtt "vacsorázunk" Évával a Takarékos konyhából, Süli Mónikával a Tej és tojásallergia blog szerzőjével, Zsuzsival, a Táncoló fakanál blog írójával és Évával, a Főzök-sütök-mosogatok blogból, mindenkit nagyon szívesen látnék vacsorára a valóságban is. Mindannyian remek menüt készítettek az elődöntőben, biztos vagyok benne, hogy ez most is így lesz. Remélem tetszik majd a mostani menüm is, igyekeztem könnyű, egészséges ételeket készíteni, melegszik az idő, egyre kevesebb a ruha rajtunk, senki nem szeretne gyomrot megterhelő kalóriabombákat enni. Lehet, hogy szeretne, de ezzel a menüvel lebeszélem róla:)


A menü:
Előétel: pisztáciás föstölt lazacos joghurtgolyók és pisztáciás sült tofu falatok 

Főétel: zöldséges csirkés puliszkapite köményes párolt káposztával

Desszert: fehércsokis lime mousse málnával

Babaétel: vegyes zöldségpüré csirkével és polentagolyókkal (1 éves kortól)

Ital: házi erdei áfonyaszörp



Pisztáciás füstölt lazacos joghurtgolyó  és pisztáciás tofu falatok





Kétféle előétellel készültem, az egyik füstölt lazacos, mégiscsak Norvégiában vagyunk, a halak és tengeri herkentyűk ugyanúgy elérhetőek, mint bármilyen más hús, de aki mégsem szereti a halat, az megkóstolhatja a tofut. De legjobb, ha mindkettőt tesztelitek, igazán különleges ízvilág mindkettő, tökéletes bevezetője bármilyen vacsorának. Igaz, a tofut én egyedül eszegettem meg egymagam, a család nem vevő rá.

Hozzávalók:
10 dkg Provance-i füstölt lazac
15 dkg krémsajt
2-3 ek. sűrű joghurt
1-2 tk. citromlé
só, bors
10 dkg tofu apró kockára vágva
8-10 dkg pisztácia durvára vágva

A szobahőmérsékletű krémsajtot kikevertem a sűrű joghurttal és a citromlével, sóztam, borsoztam, majd belekevertem az apróra vágott füstölt lazacot is. Betettem a fagyasztóba a masszát egy 20 percre, utána könyebb formázni. Addig megpirítottam a pisztáciát és apróra törtem. Egy kanál segítségével nedves kézzel golyókat formáztam a lazacos masszából és megforgattam a pisztáciában, fogpiszkálót szúrtam bele és szépen tálra rakosgattam. A tofut már előző nap megsütöttem magamnak és hagytam 3 szép szeletet, ezeket kockára vágtam, oliva olajban picit megforgattam és szintén pisztáciába forgattam, fogpiszkálót szúrtam bele és ezt is elrendeztem. Nem romlott ám a füstölt lazac, hanem Provance-i fűszerezésű,azért zöld a színe,  de persze a sima is ugyanolyan finom.




Zöldséges, csirkés puliszkapite köményes párolt káposztával





Mostanában nagyon sokszor kerül puliszka az asztalra, legfőképpen köretként. Gondoltam, hogy ha sütve finom, akkor lehetne egy pite alapja is, kiváltva ezzel a pitetésztát. Nagyon finom lett, remekül működött a dolog, de szép szeleteket langyosan vagy hidegen lehet csak vágni belőle, igaz ez a hagyományos piténél is így van.

Hozzávalók:
0,5 liter víz
12,5 dkg finomszemű kukoricadara (polenta)
só,bors, fehérbors
30 dkg csirkemell
1 szál póréhagyma
kb. 30 dkg vegyes zöldség (brokkoli, zöldbab, bébi répa)
1 doboz kukorica konzerv
3 tojás
2 dl tejszín/tej
6 gerezd fokhagyma
zöldfűszerek (petrezselyem,kakukkfű, oregano)
15 dkg reszelt sajt

A káposztához:
1 fej hagyma vékony szeletekre vágva
1 kisebb fej nyári káposzta
pici olaj
só, bors, egész kömény

Először a kukoricadarát főztem meg, sóval és borssal ízesítve, még forrón egy vajjal kikent piteformába öntöttem, vizes kanállal megpróbáltam eligazgatni, mint a pitetésztát. Pár perc hűlés után sokkal könnyebb volt vele dolgozni, majd 180 fokos sütőbe tettem 15 percre, hogy kicsit megkeményedjen. Addig elkészítettem a tölteléket, a csirkemellet vékony csíkokra vágtam, sóztam és fehérborssal is ízesítettem, majd a fokhagymákat összenyomtam és ezzel is jól összekevertem. Pici vajon kisütöttem a csirkecsíkokat, de csak pár percig. Kiszedtem a serpenyőből és a karikára vágott póréhagymát szórtam bele, kevergetve megpirítottam, majd a többi zöldséget is hozzáadtam, ami most fagyasztott volt, spuhára pároltam őket, de úgy,hogy ne főljenek szét. A tojásokat habosra kevertem, ízesítettem, apróra vágott zöldfűszereket kevertem bele, majd a tejszínt is hozzáadva jól kikevertem. Legvégül a reszelt sajtot is belekevertem. Az elősütött puliszkába beleöntöttem a zöldségeket, a csirkét is rápakoltam és nyakon öntöttem a tojásos masszával. Visszatettem a sütőbe még olyan 30-35 percre. Szépen szeletelni langyosan vagy hidegen lehet, nekem hidegen ízlett legjobban.
A káposztát vékonyra gyalultam, kevés olajon megfuttattam a hagymát, rádobtam a káposztát és kevergetve puhára pároltam, ez nyári káposztából készült, nagyon gyorsan megpuhult. Sóztam, borsoztam és egész köménymaggal ízesítettem. Más most nem is került bele, hidegen pont jó volt a puliszka pitéhez.




Fehércsokis lime mousse málnával



Álomkönnyű krémes finomság, megkoronázva a könnyű vacsorát. Remélem mindenki degeszre ette magát, de ez a friss, hűvös, illatos desszert még valahogy elfér, mondhatni lecsúszik, mert az első kanál után már nem lehet abbahagyni, selymes, harmónikus, nem túl édes, picit fanyar. Tökéletes ezután a menü után.

Hozzávalók:
20 dkg fehércsoki
2 tojás sárgája
2 lime leve
5 dkg cukor
2,5 dl tejszín
25 dkg málna

A tojások sárgáját a cukorral és a lime levével vízgőz felett állandóan kevergetve besűrítettem, mikor kész lett, hozzákevertem az előzőleg megolvasztott fehércsokit is, majd hagytam kihűlni.Amikor kihűlt, felvertem a tejszínt és óvatosan összeforgattam a csokis lime krémmel. Poharakba rétegeztem, málnával díszítettem, jól behűtve tálaltam.
Nagyon finom, illatos, könnyed desszert, mégis különleges:)






Vegyes zöldségpüré csirkével és puliszka golyókkal (1 éves kortól)





Szerintem ez a babaétel igen ízletes, a nagyobb babák már szívesn ismerkednek az ízekkel, változatossá tehetjük a menüjüket. Először lazacosra gondoltam, de mivel ez fűszeres füstölt lazac, inkább a csirkénél maradtam. A pitéhez használt zöldségeket (brokkoli, zöldbab, bébirépa) megfőztem, egy kicsit a főzővízből félretettem a turmixoláshoz. A csirkéből egy 3 dekás darabot szintén puhára főztem és a zöldségekkel együtt leturmixoltam.A tetejére tettem apró puha puliszka golyókat, a babák nagyon fogják élvezni szerintem.





Erdei áfonyaszörp



Hozzávalók:
20 dkg erdei áfonya
5 dkg barnacukor
1 tk. citromlé

Találtam még a fagyasztóban saját gyűjtésű erdei áfonyát, kb. 20 dkg-nyi volt a csomag. Kiolvasztottam, átpaszíroztam és a levét a barna cukorral összefőztem. Mivel ez csak friss használatra készült, mást nem is csináltam vele, csak elkevertem egy pici citromlével és vízzel hígítva máris fogyasztható. 


Remélem ízlett volna a menü, ha nem csak virtuálisan vacsoráztunk volna együtt:) Köszönöm a játékot, nagyon élveztem, mégegyszer köszönöm Autumnak, hogy vállalta a játék lebonyolítását.

2012. május 28., hétfő

Kókuszos citromos rácsos szelet





A recept eredetére nem emlékszem, lehet, hogy egy receptes kártyán volt, vagy vaníliás cukros zacskón, de nem is volt ez citromos süti, csak én próbáltam ki egyszer citrommal és szerintem így nagyon finom, azóta így készítem. Nem szabad túlsütni, mint én tettem, mert akkor elég száraz lesz.

Hozzávalók:
A tésztához:
35 dkg liszt (nálam teljeskiőrlásű tönkölyliszt)
fél cs. sütőpor
25 dkg vaj (nálam 15 dkg)
1 tojás sárgája
10 dkg cukor (nálam 5 dkg-nyi édesítőszer)
natúr joghurt/tejföl amennyit felvesz

A töltelékhez:
4 tojás
2 dl tejföl (nálam joghurt)
1 tk. vanília esszencia
20 dkg cukor (nálam 10 dkg-nyi édesítő)
1 nagy citrom leve és reszelt héja
20 dkg kókuszreszelék

Ez kb. egy közepes tepsire vagy egy piteformára való adag. A tésztához először a sütőporral elkevert lisztet elmorzsoltam a vajjal, majd hozzáadtam a tojás sárgáját, az édesítőszert és annyi joghurtot, hogy jól gyúrható tésztát kapjak. A joghurt nem volt benne a receptben eredetileg, csak én kevesebb vajat használok, ezért kellett még valami, hogy összeálljon a tészta. A tészta 2/3-át kinyújtottam a tepsi méretére és belesimítottam a kivajazott tepsibe. A tojásokat habosra kevertem az édesítővel, hozzáadtam a joghurtot, a citrom héját és levét, majd a kókuszreszeléket is. A masszát a tésztába öntöttem, a maradék tésztából pedig rácsot készítettem. 170 fokos sütőben kb. 25-30 perc alatt készen van, akkor jó, ha már nem lágy a töltelék, nem szabad túlsütni, mert túl száraz lesz. Langyosan vagy hidegen szeletelhető, finom sütemény.



A tegnapi találós kérdés megfejtése: egy kiszáradt rákocska (shrimp), ugyanis valahogy az akváriumon kívülre került és takarítás közben találtunk rá, teljesen kiszáradt. Aranyember tartja őket, több akvárium is van a házban és itt látható hogyan néznek ki élve. Aprócskák nagyon, 1-1,5 centisek és többféle színváltozatuk van, ja és kedvenc eledelük a spenót és a csalán levél. Nem jártatok messze halpikkellyel:))


Fotó innen